"Арчи Несбит се състезава само със себе си. Трудно е да разберем как един човек може да ловува толкова много и да бъде толкова дяволски добър в това. Познавам много успешни любители на ловът с лък. И, повярвайте ми, никой от тях не е дори близо до сянката му. "
Глен Хейси

 US banner 06"Наричан е" Най-добрия канадски ловец с лък " и в много отношения Арчи Несбит е най-успешния и награждаван ловец с лък, който някога е живял."
Джейсън Бътлър

Арчи Несбит - Биография
Израснал в провинциите на Северна Канада, където ловът и риболовът са начин на живот, Арчи бързо развил страст не само към лова и стрелбата с лък. Увлякъл се наистина, когато дядо му дал първия лък на петнайсетгодишна възраст. Започвайки да се увлича по трофейния лов на белоопашати елени той бързо разбрал, че това е неговата съдба. Вдъхновен от дядо си и ранните си успехи, Арчи се съсредоточил и навлязъл по-дълбоко в спортния лов на лък, практикувайки го навсякъде и при всяка възможност, която се появява.

„Разбрах отрано, че в спорта има много повече от просто лов и развих дълбоко уважение не само към традиционния лов с лък, но и към усилията за опазване на дивата природа, които защитават един от най-ценните ресурси в света - животните. "

Бащата на Арчи, Джон К. Несбит е пионер на севера, работил в бизнеса за проучване на полезни изкопаеми, като миньор и по-късно като пилот, вдъхнал приключенския дух в младия Несбит. Отраснал в индустрията за проучване на минерали, предоставя на Арчи възможността да ловува в най-отдалечените региони на света – много, от които дотогава не са били ловувани и никога повече не са били ловувани от хора.

"Въпреки, че животните бяха нашият източник на храна, те не се страхуваха от хората. Реших да практикувам ловът с лък, тъй като това добавя предизвикателство, което чувствах, че липсва в лова с пушка. Освен това, вие получавате истинско чувство за връзка с околната среда и животните, когато ловувате с лък. Има реален елемент на опасност и напрежение, когато сте навън в дивото и издебвате дивеча в шубрака. Просто няма как да постигнете същото усещане, когато ловувате с огнестрелно оръжие."

След като завършва училище, Арчи решава да се премести в Алберта, където великолепните Скалисти планини стават негов заден двор и остават едно от най-любимите му места за ловуване и до днес. От този дом на много Североамерикански видове Арчи събира трофеи, като добавя в списъка си със световни рекорди елк, антилопа, мюлдиър, биг хорн, мечки гризли и пуми. Ловните експедиции на Арчи в Скалистите планини трупат ценен опит за младия ловец в оцеляването при неблагоприятни метеорологични условия и опасен терен.

„Присъединяването към клуб„ Pope & Young “ме приобщи с интересите на Фред Беър и с хиляди други ловци любители на ловът с лък, ангажирани със същите етични и природозащитни цели, като мен. Широката общественост за съжаление няма представа, колко пари осигуряват ловните организации за дивата природа и защита на местообитанията. Нещата започват да се променят бавно, но борбата с общественото възприятие винаги е било предизвикателство и асоциации като „Pope & Young“ предлагат реална възможност за опазване на дивеча, поради което ги подкрепям и до днес. "

Клубът „Pope & Young“ признава Арчи, като един от единствените шест, който успешно завършва Северноамериканския супер шлем, поваляйки всички видове едър дивеч в Северна Америка. С общо двадесет и осем вида дивеч, Супер шлемът представлява много трудно постижение, особено за ловец на лък! Арчи продължава преследването на животни от Северна Америка. Списъка нараства с уникални постижения като първия и единствен екземпляр, отстрелян с лък атлантически морж, както и северен елен на Пери. Скоро списъка от Североамерикански едри животни набъбва до над 30. Прибавяйки постоянно към списъка си с постижения, Арчи става първият ловец на лък, който някога е завършил троен GSCO Slam, състоящ се от четири вида овни от Северна Америка и допълнителни двадесет и четири вида овни и кози от цял свят.

Скоро след преместването си в Алберта, Арчи е пленен от снимки на приятел на Голямата петорка (африкански слон, бял носорог, бивол, лъв и леопард), направени на сафари в Африка. Това го подтиква да се присъедини към Safari Club International. С множество локални организации по целия свят, Safari Club International (SCI) е страхотна общност, която насърчава застъпничеството за лова, като същевременно предоставя щедър принос в усилията за опазване на дивия живот по целия свят.

 

Archie 02

Сега, участието на Арчи в SCI обхваща около четиридесет години от живота му и е от огромно значение за популяризирането на тази организация и ловът с лък в цял свят, тъй като той ловува и се сприятелява с много хора на шест континента. Подобно на баща си, Арчи е пионер и новатор, който все повече придобива международно признание. В много случаи Арчи Несбит е първият въобще ловец с лък, който спомага за легализирането на лова с лък в много страни.
„Наистина обичам да ловувам в чужди страни и често се оказвам заобиколен от изключително талантливи хора, които споделят подобна визия и ангажираност в усилията за опазване на дивата природа. Открих, че приобщаването на ловците с лък към нов регион на света почти винаги е изключително предизвикателство. Предизвикателство е, но също е и много вълнуващо да изведем нашия спорт до нови хоризонти. Бъдещото развитие на спортния лов с лък изисква много търпение и ангажираност, но си заслужава, защото ловът с лък е лов в истинския смисъл на думата. Така се чувствате истински свързан с дивата природа и за мен е чест да продължа древната традиция на ловеца с лък “

Арчи постигна монументалната африканска Голяма седморка през 2004 г. - дългогодишна мечта и върхов момент и вече осъществена кариера. Въпреки постиженията си, Арчи остава смирен и винаги отдава душата и сърцето си на следващия лов.

През 2010 г. отбеляза дебюта на телевизионното риалити шоу „Ultimate Shot“, базирано на ловните експедиции на Арчи Несбит. В ефира на Sportsmen Channel и Wild TV в САЩ и Канада а в последствие и в още 59 държави по цял свят, това предаване представлява още един важен момент за Несбит, който продуцира епизодите заедно с Владимир Дончев и специализирания екип на Safari Season и Mitrel Ltd. от България. Всеки епизод включва уникален лов от различни региони на света от равнините на Мозамбик до високите планини на Канада; обратно към красивия пейзаж на Южна Африка. „Перфектното попадение“ успява да предаде забележителна гледна точка и оценка за околната среда и традициите на местните хора - подвиг, който е толкова спиращ дъха, колкото пейзажите, предавани във всеки епизод.

 

Archie 03

„Африка е място с величествена красота не само, като пейзаж и дива природа, но и в различните си културни традиции. Ловувах в единадесет различни африкански държави и те завинаги ще останат в съзнанието ми - всеки трябва да посети Африка поне веднъж. А посетите ли я веднъж вие ще се върнете отново! "